Mitologia Japoneza

Mitologia Japoneza

In studiul mitologiei japoneze este greu sa se traseze o linie intre mit, legenda sau credinta populara, intre religie si superstitie. De fapt, mitologia japoneza este o suma a acestora, un sistem de credinte si traditii ce isi au originea in sintoism, budism sau folclor, si care sunt un produs al acestui spatiu sau au fost importate din alte zone ale Asiei.

 

In lucrarile de specialitate, antropologii descriu ca mituri, personaje mitologice sau zei, entitati pe care japonezii le venereaza religios. Acestea fac parte din religia Shinto, Budism sau alte credinte si traditii folclorice. In Japonia, coexista, sau mai degraba, se impletesc un numar mare de religii, iar japonezii folosesc practici din mai multe dintre acestea in viata lor de zi cu zi. Astfel, ceea ce majoritatea numim mitologie, pentru japonezi reprezinta practici si credinte religioase, ce fac parte din celebrul spirit japonez.

 

De asemenea, putem spune ca nu exista o singura mitologie japoneza, ci mitologii japoneze, multiple sisteme de mituri, credinte si traditii ce apartin unui sat, unui oras sau unei prefecturi. La acestea se adauga influente ce vin din alte parti ale Asiei, din China si India sau chiar din Vest. In limba japoneza, este cunoscuta expresia ya-o-yorozu no kami, ceea ce inseamna opt milioane de zei. Acest numar este folosit pentru a desemna infinitul si vine din credinta Shinto ca in fiecare lucru din natura exista o reprezentare a divinitatii, un kami.

Acest numar care tinde spre infinit de zei sau entitati spirituale se afla in centrul credintei Shinto, dar din panteonul japonez mai fac parte si divinitati venerate in templele budiste sau de alte religii. Prin termenul de kami sunt desemnate zeitatile din panteonul shintoist, cele opt milioane, dar si instante ale lui Budha, Dumnezeul crestin si personajele venerate ca sfinti, zeitati hinduse, Allah si orice divinitate care este venerata de o religie sau alta.

 

Pe langa reprezentari divine, miturile japoneze ofera un numar mare de eroi mitici si personaje istorice, care devin kami, si de fiinte supranaturale, ce formeaza un bogat bestiar.

O alta dificultate a relaizarii unui inventar a entitatilor mitologice japoneze vine din numraul mare de nume sub care acestea sunt cunoscute. In functie de surse sau de regiunea geografica in care sunt venerate acestea au nume diferite.